Порода алабай

Алабай, известен също така като средноазиатска овчарка, е куче, което е готово да защитава стопанина си с цената на живота си. Алабай е верен пазач и перфектен приятел на четири лапи.Съществува легенда, че Алабай е потомък на митологичното азиатско създание ситлон, което убивало животни от стадата. Никой не го бил виждал, но то се промъквало в тъмното и крадяло и овчарките, които охранявали стадото. Постепенно, според легендата, се стигнало до там, че ситлон се кръстосвал с овчарките, и така се появил Алабай. Гените на Алабай са свързани с древните тибетски кучета, с различни овчарски кучета от древна Месопотамия, с монголски овчарки и различни видове мастифи.
Тегло
40 - 80 килограма
Височината
Мъжки 65см - 70см
Женски 62см - 65см
Продължителност на живота
12 - 15 години
Характер

Средноазиатската овчарка е предпазливо куче, което първо се привързва към стопанина си и след това към вещите си. Развъждана с цел да разрешава проблеми, средноазиатската овчарка, притежава независим характер, сила, смелост и отговорност. Кучетата може да са големи, но са пъргави, понякога дори са описвани като котки в кучешка кожа. Със силния си териториален и защитен инстинкт кучетата от тази порода не са подходящи за начинаещи. Прецизни и умни, азиатките са подходящи за хора, които са лоялни и добри водачи. При тренирането кучето трябва да се третира с респект, за да се изгради силна връзка между животното и стопанина.

Предназначение на породата

Предназначена е главно за охрана на стада (овце, кози, крави и др.)

Глава

Масивна, пропорционална на общото телосложение, дълбока в черепната област, по форма при поглед отгоре се приближава до правоъгълник.

Козина

Козината е къса или средна. Най-често срещаните цветове са черно-бял или светлобежав.